Espoon hiilineutraalisuustavoite on siirrettävä vuoteen 2035

19.11.2022

Lauantain 6.8.2022 Länsiväylässä oli artikkeli siitä, kuinka Caruna varautuu sähkökatkoihin Espoossa. Olemme joutuneet suomalaisessa ja espoolaisessa politiikassa kansainvälisen kriisin avustamana nopeasti tilanteeseen, jossa meidän kaikkien on varauduttava sähköpulaan. Tämän lisäksi meidän on varauduttava pysyvästi kalliimpaan sähköön ja lämpöön kuin mihin me olemme tähän mennessä tottuneet. Espoon kaupunginvaltuusto on toistaiseksi vain pahentanut tilannetta.

Espoo haluaa olla hiilineutraali vuonna 2030, kun muu Suomi pyrkii samaan vuoteen 2035 mennessä ja EU vuoteen 2050 mennessä. Espoossa hiilineutraalisuus on tärkeämpää kuin se, että ihmiset saavat sähköä ja lämpöä tasaisella syötöllä ja sellaiseen hintaan, että meillä on varaa asua täällä ja lämmittää taloja. Kritiikki hiilineutraalisuuden aikataulusta kuitataan kaupunginvaltuustossa sillä, että taloyhtiöt voivat asentaa maalämpöpumppuja. Muutostöiden hinta ja aikataulun realistisuus ei kiinnosta ketään. Myöskään se ei tunnu olevan ongelma, että mistä ne kaikki uudet lämpöpumput saavat sähkönsä, jota siis ehkä jo ensi talvena joudutaan katkomaan, kun sitä ei riitä kaikille.

Espoo ei yksin pysty vaikuttamaan sähkömarkkinoihin paljoakaan, mutta Suomenojan voimalaitoksen sammuttaminen vuonna 2025 on virhe. Sähkön- ja lämmöntuottaja Fortumin näkökulmasta se ehkä onnistuu, mutta sähkön ja kaukolämmön käyttäjän näkökulmasta riski hintojen nousulle edelleen on todellinen.

Espoon tasolla ainoa järkevä ratkaisu on, että siirretään hiilineutraalisuustavoite vuodesta 2030 vuoteen 2035 ja poltetaan hiiltä niin kauan kuin laki sallii, eli näillä näkymin vuoteen 2029 asti. Saadaan kaukolämpöä silloinkin, kun ei tuule eikä aurinko paista. Katsotaan sitä hiilineutraalisuutta uudestaan sitten, kun ollaan selvitty muutaman talven yli ja ollaan maksettu sähkölaskut ja kaukolämpölaskut. Tehdään tässä matkan varrella riskianalyysiä energian riittävyydestä ja hinnan muutoksesta nopeasti muuttuneessa toimintaympäristössä samalla, kun koko kaupunki haaveilee hiilineutraalista Espoosta.

(julkaistu Länsiväylä -lehdessä 10.8.2022)