Koulutuksesta ja sosiaaliturvasta voidaan leikata

22.03.2023

Keskiviikon 15.3.2023 Länsiväylässä on julkaistu tämä mielipidekirjoitukseni: Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat jo viime vuoden puolella julkistaneet tulevien kahden vaalikauden säästötavoitteiksi 9 miljardia euroa. Nyt tulevalla vaalikaudella säästötavoite olisi 6 miljardia ja sitä seuraavalla 3 miljardia euroa. Kun tehdään suuria leikkauksia, niin säästöt on pakko kohdistaa sinne, missä ovat suuret menot ja suuret menoryhmät ovat sosiaaliturva, sotemenot sekä koulutusmenot.

Perussuomalaisten linja on asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Kun rahat eivät riitä kaikkeen, niin tärkeysjärjestys kertoo, mistä voidaan leikata. Koulutusmenot ovat yksi sellainen kohde, josta voidaan leikata. Meillä on jonkin verran sellaista koulutusta, jonka tarkoitus on saada tietyille toisen asteen oppilaitoksille oppilaita hinnalla millä hyvänsä tilastojen ja oppilaitosten olemassaolon takia. Tästä seuraa, että osa koulutukseen osallistuvista oppilaista kärsii motivaation puutteesta ja mikään alisuoriutuminen ei estä valmistumasta. Lopputuloksena on tutkinto, jolla ei tee mitään. Valmistunut opiskelija ei osaa mitään sellaista, jolla olisi käyttöä työmarkkinoilla.

Lakkautetaan sellaiset opinto-ohjelmat, jotka eivät kehitä aitoa ammattitaitoa, ja joista valmistuneita ei tarvita työmarkkinoilla. Tällaista on sekä toisen asteen opinnoissa että korkeakouluissa. Koulutus on elintärkeää, mutta sen tulee johtaa tutkintoon, jolla on käyttöä työelämässä.

Sosiaaliturvalla ei eletä leveästi, mutta meillä on ihmisiä, joita ei huvita töihin meno, koska siitä ei hyödy mitään verrattuna sosiaaliturvalla elämiseen. Eduskunta ei pysty nostamaan työmarkkinoiden palkkatasoa, koska sen määrää työn tuottavuus, mutta eduskunta voi leikata sosiaaliturvaa siten, että työn vastaanottaminen muuttuu aina kannattavaksi vaihtoehdoksi. Tämä on nyt pakko tehdä. Kun väestö vanhenee, niin se yksin heikentää huoltosuhdetta. Sen päälle julkinen talous ei kestä työmarkkinoiden ulkopuolella olevia työikäisiä ja työkykyisiä ihmisiä.

Tosiseikka on, että Suomen julkinen talous vaatii nopeita korjaustoimenpiteitä. Tilanne on vielä pelastettavissa, mutta keinot alkavat olla osin sellaisia, että kaikki eivät näistä pidä ja tämä on tärkeätä kertoa jo ennen vaaleja.

Ari Ampuja

eduskuntavaaliehdokas (ps) ja kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen Espoossa